Tort bardzo czekoladowy

IMG_3356

Inspirowałam się przepisem na ciasto czekoladowe z niezastąpionego White Plate, trochę modyfikując znaleziony tam przepis. Ciasto jest bardzo, ale to naprawdę bardzo mocno czekoladowe z kawowym posmakiem, jest niezwykle gęste, zbite i wilgotne pokryte grubą warstwą czekoladowej polewy, to ciasto którego możesz zjeść kawałek, a nie możesz o nim zapomnieć. Na dodatek zapach czekolady unosi się w powietrzu jeszcze przez bardzo długi czas. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady, nie tylko na wyjątkowego okazje.

Składniki:

Ciasto

  • pół łyżeczki mielonego kardamony
  • 200 ml mocnej kawy
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 80 ml śmietany
  • 300 g cukru pudru
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 30 g kakao
Polewa
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 50 g masła
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto rozpuszczamy masło i czekoladę połamaną na kawałki w kąpieli wodnej. Zaparzyć 200 ml mocnej kawy, dodać do niej kardamon i gotować przez na bardzo małym ogniu przez około 10 minut, tak by została trochę ponad połowa płynu; odstawić do przestudzenia.
Jajka utrzeć ze śmietaną i cukrem pudrem, do tej masy wlać przestudzone czekoladę i kawę i dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sodę i kakao. Dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać do niej przygotowaną masę. Ciasto piec około godzinę i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni; stan upieczenia ciasta sprawdzamy, patyczkiem, jest gotowe, gdy patyczek jest suchy. Ciasto studzimy.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Ciepłą masą pokrywamy całe (koniecznie wystudzone) ciasto także jego boki, gdy polewa wystygnie na cieście, układamy bezy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.

Dodaj komentarz