Muffiny z masłem orzechowymi i konfiturą truskawkową

IMG_3318

Oto bardzo proste i bardzo smaczne muffiny w sam raz na chwilę, gdy ma się ochotę na coś słodkiego. Wykonanie jest banalnie łatwe, a dzięki dowolności dodatków, można je przygotować z tego, co ma się pod ręką. W mojej opcji za dodatki posłużyło masło orzechowe domowej roboty, konfitura truskawkowa oraz prażone płatki migdałowe.

Żeby przygotować 12 sztuk muffinów, potrzebujemy dwóch jajek, które mieszamy z 130 g drobnego cukru i jedną łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego.

W drugiej misce  mieszamy 250 g mąki pszennej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.

W garnuszku roztapiamy 100 g masła i dodajemy do niego 200 ml zimnego mleka. Następnie masę tę łączymy z masą jajeczną z cukrem, a potem dodajemy mąkę. Składniki dokładnie mieszamy, ale nie miksujemy.

Tak przygotowaną masę wykładamy do formy na muffiny, po 2 łyżeczki do każdego dołka, na to kładziemy po 1 łyżeczce masła orzechowego i konfitury truskawkowej, i następnie jeszcze trochę masy. Wierzch posypujemy odrobiną uprażonych płatków migdałowych. Muffiny pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach.

 

Dodaj komentarz